Desembrood: mijn verhaal

Naast gistbrood bak ik ook desembrood.

Desembrood bakken is voor mij een reis naar oude baktechnieken, naar mijn jeugd en naar de toekomst.

Al 7000 jaar eet de mens desembrood.  Wilde gisten en bacteriën maken van deeg desem, een fermenterende massa. Elke desem bestaat uit een uniek huwelijk tussen gisten en bacteriën en verschilt daarom van bakkerij tot bakkerij.

Mijn liefde voor desembrood is in mijn kindertijd ontstaan. Leurster Fien hield bij ons thuis haar middagpauze.  Zowel zij als ik keken uit naar onze vaste ‘broodruil’. Ik ruilde mijn witte boterham voor een ‘zwarte boterham’ van haar.  Genieten! En in mijn straat bakte bakker Praets ook zwart brood. Hij bakte het twee keer per week. Altijd een feest om het mogen te halen.

Ondertussen ben ik zelf een gedreven bakker van desembrood. Naast het bakken van eenvoudige desembroden ben ik ook op zoek naar de creatieve en culinaire mogelijkheden van desembrood. Zo ontstaan zowel pure broden als verfijnde creaties.