Duurzaamheid is keuzes maken

We maken keuzes om  duurzaam te werken. Bio, fair trade en lokaal zijn vaak goede keuzes, soms gaan ze samen, maar soms zijn ze elkaars tegenpool.

We ververzamelen zoveel mogelijk informatie over de grondstoffen om een keuze te maken. Het bio-speltmeel komt van Hofgut Kringels L.v. in Amel. Rudy, één van hun landbouwvennoten woont bij ons in de buurt.  Zo hebben we bovenal een persoonlijke band met de producent. De mens achter het product kennen is altijd belangrijk.

Het overige biomeel komt vooral van bij Les Farines artisanales de L’escaills. Ook dit biomeel is gelabeld door Certisys . Je kan hun verschillende soorten biomeel bij mij aankopen voor thuisbakken. Je krijgt er mijn recepten bij. Zelf ben ik erg tevreden over de kwaliteit van dit biomeel.

Ik gebruik zowel bio-fairtraderietsuikersuiker als Belgische bietsuiker.

Gebak is ideaal om seizoensvruchten of fairtrade-ingrediënten in te verwerken. Daarom gebruik ik fairtradechocolade van Callebaut of noten en gedroogde vruchten van Oxfam Fairtrade. Ook de rietsuiker die ik gebruik is fair trade. De eieren zijn bio en-of van bij de lokale boer, altijd van kippen met vrije uitloop. Appels en peren zijn altijd Limburgs. Ik koop ook biologische noten,  gedroogde vruchten, pitten, vlokken en zaden aan.

Ook de bakkwaliteiten spelen een beslissende rol. In bepaalde zoete degen gebruik ik 50% blonde ruwe rietsuiker en 50% witte geraffineerde bietsuiker. Het beste van twee werelden, want deze twee suikers voegen elk aanvullende eigenschappen toe aan het deeg. En zowel hier als in het Zuiden verdienen boeren en hun families de kost met de ruwe suikergrondstoffen.

In de groentekeuken gebruiken we voornamelijk groenten van bij de bioboer. Deze bepaalt aan de hand van wat oogstbaar is welke groenten hij levert. Wekelijks komen er zo 6 tot 9 soorten bij ons aan. Aangevuld met groenten van bio-planet en uit eigen serre komen er zo 10 tot 12 soorten groenten op de mooie saladeborden van Marie.

Ook andere keuzes moeten we maken. Kopen we nieuwe fsc-gelabelde meubels of verven we stoelen uit de Kringloopwinkel? Kom eens af en ontdek onze keuze.

Duurzaamheid is keuzes maken, elke dag opnieuw.